Waarom voederpuzzels je kat gelukkiger maken en puzzelen niet zielig is!?

Solitaire jagers

Onze huiskat stamt af van de Felis Sylvestrus Lybica of de Noord-Afrikaanse wilde kat. Deze voorouder van onze huiskat leefde in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ze was ook toen al een opportunistische solitaire jager. Een kat jaagt dus niet in groep zoals leeuwen dat wel doen.

Onze huiskat heeft nog steeds dezelfde noden, instincten en behoeften als haar voorouder, de lybica.

Muizenvangers

Katten vangen in de natuur 8 tot 10 prooien per dag. Niet iedere muis of vogel laat zich zomaar direct vangen dus wees gerust dat dit een behoorlijke bezigheid is! Onze huiskatten worden vaak korrels voorgeschoteld in een saai eetbakje waarvan ze meermaals per dag kleine hoeveelheden gaan eten. Maar stel je voor… Je wordt opgesloten in je huis, zonder boeken, radio, TV, internet, gsm,… Je zou toch wel de muren oplopen, niet? Helaas is dit vaak wel het geval voor een groot deel van de binnenkatten … Je zou voor minder kattenkwaad gaan uitsteken, nietwaar?

Voedselverrijking

Voedselverpuzzels zijn niet triestig of zielig! Werken voor voeder past in het natuurlijk instinctief gedrag van een kat!

Voor sommige katjes duurt het wat langer vooraleer ze het principe doorhebben. Bouw dit dus geleidelijk op om frustratie te voorkomen! Geef aanvankelijk een deel van je voeding nog in een klassiek voederbakje en doe de puzzel goed vol met korrels zodat deze vlot op te eten zijn. Zorg ook voor voldoende openingen in de puzzel zodat je kat de voeding kan zien, ruiken en horen. Je kan aanvankelijk ook voeding rond de puzzel leggen om zo interesse in de puzzel uit te lokken. Ben jij een “crea bea°? Dan kan je deze ook gerust zelf in elkaar knutselen met wc rolletjes, pet flessen enz…

Voordelen van voedselverrijking

  • werken voor eten is een mentale en fysieke inspanning
  • puzzelen voorkomt verveling en daarmee ook het ontwikkelen van gedragsproblemen (agressie naar andere katten en/of naar de eigenaar, minder onzindelijkheid, minder schrik en angst,…)
  • er wordt minder voeding opgenomen en voorkomt zo overgewicht
  • er worden minder stress signalen waargenomen
  • er is minder aandachtzoekend gedrag naar de eigenaar toe
  • er wordt minder geschrokt en dus minder gebraakt na de maaltijd

Kunnen alle katjes puzzelen voor eten?

Yep! senioren, kittens, blinde katjes, katjes met poten,…. Je kan hen dit allemaal aanleren mits een graduele aanpak! Let wel als er spanning is tussen je katjes! Dan zorg je er best voor dat voedsel zo vlot mogelijk toegankelijk is en dit verspreid doorheen je woning.

Hulp nodig? Contacteer mij!