Als professional heb ik een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, welke geldig is tijdens mijn activiteiten.
Ondernemingsnummer: BE 742 470 068
KarenVerdegem@gmail.com
Artikel 1: Toepassing
1.1 De algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten tussen de ondernemer (HHF) en de klant met betrekking tot de verstrekken zorgen ten behoefte van de kat.
Artikel 2: Overeenkomst
2.1 De overeenkomst komt tot stand door de aanvaarding van de geboden diensten, welke door de klant bevestigd worden door de schriftelijke overeenkomst te handtekenen.
Artikel 3: Algemene bepalingen
3.1 De ondernemer heeft het recht om foto’s te maken van de dieren en deze te gebruiken op sociale media. Indien de klant dit niet wenst, moet dit schriftelijk medegedeeld worden.
3.2 De ondernemer heeft het recht een dienst te weigeren, ook na een eerste kennismaking en dient hiervoor geen reden op te geven. Deze wijziging zal ten laatste 24u na het kennismakingsgesprek aan de klant bericht worden.
3.3 In geval de afwezigheid van de klant vroegtijdig wordt beëindigd, kan deze geen terugbetaling eisen voor de afgesproken diensten.
3.4 Indien de afwezigheid van de klant verlengd wordt, dient de ondernemer zo snel mogelijk verwittigd te worden. De klant dient deze verlenging schriftelijk via mail of via SMS aan te vragen. De ondernemer zal alles in het werk stellen om de klant zo snel mogelijk te informeren over de mogelijkheden. Indien nodig vraagt de ondernemer eventueel hulp aan collega-oppassers.
3.5 De ondermer probeert rekening te houden met de gewenste tijdstippen van de bezoeken maar kan deze niet garanderen. Uiteraard zullen katjes die medicatie moeten krijgen prioriteit krijgen.
3.6 Er is minimum 1 dagelijks bezoek door de ondernemer tenzij er dagen zijn dat er controle is door familie of vrienden. Er moet dus dagelijks zeker iemand lansgaan.
Artikel 4: Prijs
4.1 De prijs die de klant moet betalen, wordt vastgelegd in de overeenkomst. Dit is een vaste prijs voor de catsitting en een vaste km vergoeding berekend vanaf de thuisbasis van de ondernemer en mbv Google Maps. De prijs van de gedragsconsulten verschilt naargelang het gekozen traject.
4.2 Prijsstijgingen zullen vermeld worden onder de rubriek “tarieven” op de website.
Artikel 5: Betalingen
5.1 De factuur voor catsitting dient te worden voldaan voor de aanvang van de vakantie. Traject Snorre en Traject Robin dienen ook voldaan voor de aanvang van het traject. De betaling dient te gebeuren op het rekeningnummer vermeld op de factuur.
5.2 Bij annulering 1 maand voor de start van de catsitting dienen er geen annulatiekosten te worden betaald. Bij annuleren korter dan 1 maand voor de afgesproken catsitperiode, dient 50% van de catsitperiode te worden vergoed. Bij annulering van coachingtrajecten waarbij reeds analysewerk gedaan werd, zal het volledige traject worden aangerekend.
Annuleringen door de klant dienen schriftelijk te worden meegedeeld. Artikel 5.1 en 5.2 vervallen als er een geldig dokterattest voor de klant of dierenartsattest kan voorgelegd worden.
Artikel 6: Verantwoordelijkheden en plichten van de ondernemer
6.1 De ondernemer verplicht zich ertoe conform de gesloten overeenkomst gedurende de afgesproken periode de verzorging te verlenen op een professionele wijze.
6.2 De ondernemer zal zoveel mogelijk rekening houden met de individuele wensen van de klant en dit ten aanzien van de verzorging van het dier.
6.3 De ondernemer treedt op als gediplomeerde catsitter en gedragscoach maar niet als dierenarts. Bij medische problemen zal de oppas de eigenaar verwittigen en wordt de vaste behandelende dierenarts gecontacteerd voor de behandeling. Bij overlijden van een dier wordt de eigenaar door de ondernemer gecontacteerd om te bespreken wat er dient te gebeuren met het stoffelijk overschot.
6.3 Bij technische problemen aangaande de woning zal de ondernemer de eigenaar hiervan telefonisch op de hoogte brengen en overleggen wat er dient te gebeuren. Bij sporen van inbraak zal de eigenaar in de eerste plaats gecontacteerd worden. Indien deze laatste niet bereikbaar is, zal de ondernemer politie verwittigen.
6.4 De huissleutel zal door de ondernemer met de grootste zorg in bewaring gehouden worden en wordt alleen gebruikt voor het betreden en verlaten van de woning. De huissleutel zal achtergelaten worden op de laatste dag van de oppas en dit op de afgesproken locatie. De ondernemer zal de klant een sleutelcontract voorleggen, welke door beide partijen dient ondertekend te worden. Bij verlies van de huissleutel zal de eigenaar per direct verwittigd worden.
6.5 De ondernemer zal zoveel mogelijk rekening houden met de afgesproken tijdsloten maar kan hiervoor geen garantie geven. Dringende medische zorgen in de dierenartspraktijk zullen prioriteit krijgen.
6.6 Indien de gevraagde diensten door overmacht (arbeidsongeschiktheid, ongeval, familiale redenen) niet door de ondernemer kunnen worden uitgevoerd, brengt de ondernemer de klant hiervan zo snel mogelijk op de hoogte. De klant heeft in dit geval recht op een terugbetaling, maar kan geen schadevergoeding eisen.
6.7 De ondernemer respecteert de wetten op dierenwelzijn en zal ten alle tijde deze promoten en aanklagen indien ze niet worden opgevolgd.
Artikel 7: Verantwoordelijkheden en plichten van de klant
7.1 De klant moet, uiterlijk bij de overdracht van het huisdier aan de ondernemer, alle gevraagde informatie verstrekken die van belang is voor een goede en verantwoorde verzorging van het huisdier.
7.2 De klant zorgt ervoor, omwille van welzijn en gevaar van overdracht, dat het dier vrij is van vlooien, wormen, luizen en teken.
7.3 De klant voorziet het vaccinatieboekje, noodzakelijke medische gegevens en de contactgegevens van de vaste dierenarts.
7.4 De klant voorziet in de nodige materialen om de diensten naar kwaliteit te kunnen leveren (voeding, vers drinkwater, kattenbakvulling, poetsmateriaal). Indien de ondernemer extra aankopen moet doen om aan een correcte zorg te kunnen voldoen, zijn deze kosten voor de klant. Het kasticket vormt hierbij steeds het bewijs.
7.5 De klant dient de ondernemer zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van eventuele ziekten van het dier.
7.6 De klant is aansprakelijk voor de gevolgen wanneer de ondernemer schade ondervindt als het gevolg van niet-vermelden van informatie (indien de klant hier in oorsprong kennis heeft van genomen) of het verstrekken van onjuiste gegevens van het dier.
7.7 De klant verplicht zich ertoe ervoor te zorgen dat het dier aanwezig is op de afgesproken dagen en tijden. Indien dit niet zo is, wordt de betaalde som onder geen beding terugbetaald.
7.8 De klant verplicht zich ertoe ervoor te zorgen dat de ondernemer toegang heeft tot de plaats waar het dier zich bevindt.
7.9 De klant dient de ondernemer steeds te informeren als er andere personen aanwezig zullen zijn in het huis tijdens de gereserveerde diensten (bv de poetsvrouw). Dit om de veiligheid van het dier en de woning te waarborgen.
7.10 De klant zorgt ervoor dat waardevolle voorwerpen opgeborgen zijn.
Artikel 8: Ziekte van het dier
8.1 De klant dient eventuele ziekte(n) en/of afwijkingen vooraf aan de ondernemer te melden.
8.2 De ondernemer verplicht zich ertoe om bij ziekte van het dier (of vermoeden daarvan) eerst de eigenaar te contacteren. Indien deze niet beschikbaar is zal de vaste dierenarts gecontacteerd worden. Als de vaste dierenarts niet beschikbaar is, kan de ondernemer (zelf dierenarts zijnde) eventueel zelf een medische handeling stellen welke zal gefactureerd zal worden zoals in praktijkomstandigheden. De hieraan verbonden kosten en eventuele gereden kilometers zullen hiervoor aangerekend worden.
8.3 Wanneer blijkt dat voor herstel en genezing veterinaire maatregelen nodig zijn, wordt dit gemeld aan de klant. Wanneer contact met de klant niet (of niet vlot) mogelijk is en hierdoor een eventuele vertraging van de behandeling is, kan de ondernemer hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden. Als een vertraging van een medische handeling niet mogelijk is en de klant is niet bereikbaar, geeft de klant automatisch de toelating aan de ondernemer om de behandeling op de kosten van de klant te laten uitvoeren.
8.4 De ondernemer is verplicht melding te maken van, de tijdens de afwezigheid van de klant, ontstane ziekte en de gevolgen ervan.
Artikel 9: Overlijden van het dier
9.1 Tijdens het kennismakingsgesprek of bij het afhalen van de sleutel, zal de ondernemer met de klant bespreken wat er moet gebeuren in geval van overlijden van het dier.
9.2 Indien het dier komt te overlijden, kan de ondernemer hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden.
9.3 De ondernemer zal in geval van overlijden van het dier, de eigenaar hiervan zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Het stoffelijk overschot zal aan de eigenaar worden overgedragen. Indien deze overdracht niet meteen kan plaatsvinden, zal de ondernemer zorgen voor een tijdelijk onderbrengen van het stoffelijk overschot en dit tot de eigenaar terug is. Kilometervergoeding en tijdelijke opslagkosten zullen doorgerekend worden aan de klant. Destructie van het stoffelijk overschot is voor de rekening van de klant.
Artikel 10: Aansprakelijkheid
10.1 De ondernemer is t.o.v. de klant aansprakelijk voor schade veroorzaakt door haar. De ondernemer heeft hiervoor een verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid.
10.2 De ondernemer zal, in geval er schade is, de klant hiervan zo snel mogelijk in kennis stellen.
10.3 De ondernemer kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade ingeval van inbraak, diefstal of schade aan de woning die niet werd veroorzaakt door de ondernemer. Indien de ondernemer verdachte zaken opmerkt, worden deze direct gemeld aan de klant.
10.4 De ondernemer kan niet worden aansprakelijk gesteld voor het weglopen van het dier.
10.5 Als de kat toegang heeft tot buiten via een kattenluik (of op een andere manier)id de ondernemer niet verantwoordelijk voor eventuele ongelukken buiten de woning of het niet naar huis komen van de kat. Indien mogelijk en bij voorkeur worden de katten binnenshuis gehouden tijdens de oppasperiode.
10.6 De ondernemer is niet verantwoordelijk voor virale, bacteriële of andere besmettelijke aandoeningen die zich ontwikkelen tijdens de afwezigheid van de klant.
10.7 De ondernemer is niet verantwoordelijk voor eventuele ongelukken in de woonst tenzij nalatigheid van de ondernemer kan bewezen worden.
10.8 De ondernemer is niet aansprakelijk voor diefstal van de huissleutel en de gevolgen daarvan.
10.9 De aansprakelijkheid van de ondernemer blijft beperkt tot de afgesproken periode.
Artikel 11: Geschillen
11.1 Bij geschillen tussen klant en ondernemer is het Belgisch Recht van toepassing en wordt het Vredegerecht Kanton Eeklo ingeschakeld.
Artikel 12: Afwijkingen van de algemene voorwaarden
12.1 Individuele afwijkingen moeten schriftelijk worden vastgelegd tussen de klant en de ondernemer.
Artikel 13: Wijziging algemene voorwaarden
De ondernemer heeft ten alle tijde het recht om de algemene voorwaarden te wijzigen