Kunnen oudere katjes dement worden? Ja!

Dementie bij de kat is een leeftijdsgerelateerde aandoening die vergelijkbaar is met dementie bij mensen. Het is een aandoening die meest voorkomt bij katjes van 10 jaar of ouder. Dit is een diagnose gesteld door uitsluiting van andere ouderdomsziekten (bv de schildklier die te snel werkt, osteoarthritis,…) en is een aandoening die zou veroorzaakt worden door een verminderde doorbloeding van de hersenen. Het brengt geleidelijke veranderingen in de hersenen teweeg. De wetenschappelijke benaming van deze aandoening is het cognitieve dysfunctie syndroom.

Het kan gepaard gaan met allerlei gedragsveranderingen: disorientatie (de eetbak of kattenbak niet meer terugvinden, verloren lopen in een vertrouwde omgeving), een veranderd dag/nachtritme (rusteloos zijn en/of meer miauwen ‘s nachts), doelloos rondlopen, angstiger of agressiever gedrag vertonen, veranderd sociaal gedrag tegenover de baasjes en/of andere huisdieren (bv meer aandacht vragen). Bron: Landsberg en Denenberg, 2016.

In een volgende blog bespreken we hoe we als kattenbaasje hiermee kunnen omgaan. Aarzel niet mij in afwachting te contacteren!

liefs,

Karen van Happy Healthy Felifriends